Teos 2017 – Kuvanveistäjien ja taidegraafikoiden vuotuinen teosvälitystapahtuma.

Vuotuinen taidegrafiikan ja veistosten näyttely ja myyntitapahtuma on aina tapaus, jota ei kannata jättää koskaan väliin. Tapahtuma kokoaa yhteen satoja teoksia ainutlaatuiseksi nykytaiteen esittelyksi, jossa osallistuvien taiteilijoiden joukossa on alansa jo kannuksensa hankkineita  huippuja, mutta myös uusia nuoria nousevia tähtiä.

Itse olen aina ollut kiinnostunut ehkä eniten juuri kuvanveistosta, mutta taidekrafiikka on tullut aina perässä hyvänä kakkosena.  Veistosten ainoa ongelma onkin  ollut melkoisen korkea hinta, mutta mielestäni ne nyt ovat tulleet vähän lähemmäksi toisiaan.  Tosin tietysti yksi hintaan  eniten vaikuttava  tekijä on taiteilijan  oma urakehitys. Teosten hintataso nousee menestyksen mukana ja se taas riippuu eniten taiteenystävien- ja keräilijöiden kiinnostuksesta ja ostohalusta. 

Galleria Sculptorin/ Suomen Kuvanveistäjäliiton oppaan mukaan esimerkiksi Saksassa useimmat galleriat käyttävät kerrointa, joilla taiteilijoiden maalausten hintataso on helppo laskea.  Tarpeeksi menestyneen taiteilijan  kerroin  voi olla esimerkiksi 160, jolloin öljymaalauksen hinta määräytyy kertoimen ja teoksen koon suhteen miltei mekaanisesti.  Jolloin vähemmän menestyneillä kerroin voi olla vaikka 120. 

Tinkiminen on oma lukunsa. Suurin osa veistäjistä on kuulema tottunut siihen ja osa on jopa hinnoitellut teokseensa pienen tinkimisvaran.  Veistosten hintaan vaikuttaa myös sen uniikkius. Pronssia käyttävät veistäjät ottavat teoksestaan useita valoksia ja numeroivat ne signeerauksen yhteydessä.   Esitteen mukaan numeroidut veistossarjat vähenevät kuitenkin koko ajan, ja suurin osa veistoksista on uniikkitöitä. Toisinaan taiteilijan työt muistuttavat toisiaan ja veistäjät varioivat myöskin omia tuttuja  teemojaan eri tavoin. 

Oma suosikkini  onkin nyt  Tommi Toija, jonka hahmot ovat helppo tunnistaa.  Isopäinen,  liikuttava hahmo, joka tulikin  kerralla koko kansan tietoisuuteen  muutamia vuosia sitten. Helsingin Kauppatorin altaan reunalle  pystytetty  jättikokoinen pissaava "Bad Bad Boy" herätti paljon huomiota,  joka toisia ihastutti ja toisia taas vihastutti.  Minua se ihastutti ja siitä asti olen seurannut Tommin töitä melkoisen ahkerasti.

Hyvän kuvauksen  tästä liikuttavasta ja yksinäisestä  "Pahasta pojasta", jotka kaikki ovat omia yksinäisiä  yksilöitään, mutta tästä " ulkopuolisuudestaan"  heidät juuri ehkä  parhaiten juuri  tunnetaan…. Luin hänestä Rovaniemen  taidemuseon Korundin näyttelyluettelosta 2016,   "Tila Haltuun"…

"Yksilöinä, jotka surevat sitä', että eivät vastaa muiden odotuksia, mutta jotka samalla tuntevat omat vaikuttimensa niin selkeästi, etteivät voi muuta kuin seurata sisäistä ääntään.  Virtsaamalla maahan "Paha poika"- keramiikkaveistoksen hahmo ottaa paikan, jonka se ruumiin välttämättömyydestä juuri sillä hetkellä tarvitsee. Hahmolla on valta määrittää oma tilansa…"  

Nyt tämä liikuttava yksinäinen poika on löytänyt uuden sisäisen minänsä, tai ainakin sitä etsii… Toivottavasti hän löytääkin edes hitusen buddhalaista tietä mielentyyneyteen ja oivallukseen, ettei zen viime kädessä ole sen kummalisempaa kuin elämistä sopusoinnussa luonnon ja maailmankaikkeuden kanssa.  "Pahan pojan" ei tarvitsisi enää ottaa omaa tilaansa niin näyttävästi julkisesti virtsaamalla, vaan voi elää sovussa ilman sitäkin demonstraatiota. Tämä on tosin vain minun oma tulkintani, kun näin ensimmäiseksi näyttelytilassa, Tom Toijan "Mustapäisen Buddhan" istuvan pylvään päässä.  SE oli täyttä rakkautta ensimmäisellä silmäyksellä. 

Näyttelyssä oli monia hienoja töitä näiden kuvaamieni lisäksi, mutta kaikkea en voinut ottaa nyt mukaan. Odotankin jo ensi vuotta ja uutta näyttelyä… Toivon muidenkin  niin tekevän, sillä taiteilijat tarvitsevat julkisuutta, katsojia ja myöskin toki ostajia, jotta pystyvät ja jaksavat edelleen luoda meille elämyksiä ja kauniita teoksia edelleenkin.

 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu