Varsinainen sankariäiti Lapualta, lapsia kaikkiaan 19-kappaletta…

Näin äitienpäivän kunniaksi täytyy minunkin tuoda esiin kuva äidistä, joka  tuolloin oli lapsirikkain  vielä elossa oleva äiti. Jos oli lastenlukumäärä mahtava, niin oli äiti itsekin.  Tarinaa lukiessa tunsi jopa  liikutuksen sekaista ihailua ja hämmästystä tätä naista kohtaan.  Lempi Laitinen oli kerrotun mukaan iloisenluontoinen, nauraa paljon ja ottaa elämän vastaan sellaisena kuin se tulee, antamatta tyytymättömyydelle koskaan sijaa. 

Viitaten edelliseen blogiini  puheenvuorossa, eli irlantilaisen lehtimiehen tri Dillonin kuvauksesta suomalaisten sitkeästä ja upeasta luonteesta, niin sitä alkaa jo pitää jopa ihan totenakin:) 

Lempi Laitinen (o.s. Koivisto)  kuului Laitilan seppien sukuun, ihan niin kuin miehensäkin ja vielä monessa polvessa. Sairaudet eivät ole tätä äitiä karttaneet: kahdesti oli vettä keuhkoissa ennenkuin keukovika paheni, aiheuttaen 10 vuoden aikana useita verensyöksyjä, jotka eivät kuitenkaan estäneet lasten syntymistä. Nekään eivät edes estäneet äidin osallistumista sepäntöihin, ison vasaran heiluttamista tavalla, johon  voimakkaiden miestenkin oli ensin harjoiteltava. 

Sepäntyön lisäksi Lempi hoiti myös  taloustyöt. Noin 20 vuoden aikana tekivät Laitisen sepät, äiti ja isä, säännöllisesti 18 tunnin työpäiviä. Synnytys ei  äidiltäkään sepäntyötä keskeyttänyt kuin yhdeksi päiväksi kerrallaan. Lääkärit kielsivät työnteon, mutta sitä ei toteltu.  

On oikeastaan täysin käsittämätöntä millaisia sisukkaita, sitkeitä  tervaskantoja löytyikään  silloin  suomalaisista naisista. Olisikin kiva kuulla lisää tämän naisen elämästä ja kuinka kauan hänen kehonsa kesti tätä rääkkiä. Tuohon aikaan voidaan sanoa todellakin rääkkiä, kun mitään mukavuuksia ei edes  vielä ollut. Ei sähköä, eikä koneita tekemässä osaa kotitaloustöistä.  Eipä taitaisi meistä yksikään enää pärjätä Lempin silloisessa työtahdissa ja tuossa valtavassa työmäärässä mikä 19-lasta aiheutti.  Ei Lempi varmaankaan tiennyt sellaista sanaa olevan edes olemassa,  kuin "omalaatuaika" ?

Aika aikaa kutakin, mutta oikeastaan meidän nykyihmisten pitäisi edes vähän ottaa mallia Lempistä, edes sen iloluontoisuuden –  kaikista nykyisistä vaikeuksista huolimatta.   Ehkä pitäisi myöskin muistaa kiitollisuus siitä, että meidän suomalaisten aikaisemmat sukupolvet  ovat antaneet meille mahdollisuuden niin paljon helpompaan elämään, kuin mitä Lempillä oli —  itsenäisessä ja vapaassa Suomessa.

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu