Simpanssini luona jälleen Tallinnassa. Muistatko jo minut, kysyin…

Japanilaisessa tutkimuksessa on todettu, että simpanssi voitti ihmisen muistitestissä.  Erityisesti nuoret simpanssit kykenevät voittamaan aikuisen ihmisen numeroiden muistamisessa.  Aikuiset simpanssit menestyvät testissä joko ihmisiä heikommin, taikka yhtä hyvin, kuin ihmiset. Simpanssit hyödyttävät omaa valokuvamuistiaan näissä testeissä. Simpanssit ovat läheisempää sukua ihmiselle kuin gorillalle.  Uskotaankin, että ihminen ja simpanssi ovat 99 % identtiset geneettisesti.  Tuohon on helppo uskoa, kun niitä katselee..

Haluan kovasti uskoa tutkimuksiin. En edes enää muista, kuinka usein olen käynyt katsomassa serkku-ystävääni Tallinnan eläintarhassa ja meidän kohtaamisemme antaa aina pientä uskoa, että se jo muistaakin minut. Myöskin seuralaiseni ovat olleet asiasta samaa mieltä.  Voi toki olla pelkkää kohteliaisuutta, kun he tietävät, kuinka tärkeitä nämä  kohtaamiset minulle aina ovat olleet:)

Nyt eilen sinne mennessämme  kaikki kolme simpanssia olivat parhaillaan  ylhäällä  olevalla lavitsalla päiväunilla. Aloin äännellä, kun sukulaisia ollaan ja minun simpanssini raotti silmiään ja katseellaan ilmaisi, että pitääkö nyt tulla taas tervehtimään… Vääntäytyi sentään alas ja meni ensin seinän viereen seisoskelemaan muina miehinä. Tein kutsuvia käsieleitä ja tulihan se sieltä tervehtimään, josta kuvat ovat esimerkkinä. Sen katseessa on niin paljon inhimillisyyttä, että ei sitä näe edes kaikkien ihmisten silmissä.  Siinä sitä sitten pyörittiin ja käsiämme vastakkain aseteltiin, toisten simpanssien jatkaessa uniaan. Sekin oli epätavallista, kun yleensä muutkin tulevat katsomaan, mitä teemme. 

Kesällä en siellä ollenkaan käy, koska silloin onnekseen simpanssit pääsevät ulos ja meidän katsekontaktimme jää kokonaan väliin . Alue on niin suuri, onneksi on, sillä kesä on niille sitä parasta aikaa, jolloin sekin voi kuvitella olevansa lähes villi ja vapaa. 

Simpanssitutkija Brehm on muuten myös todennut jo aikaa sitten:  "Olen vuosikausien aikana saanut olla simpanssien seurassa ja tarkkailla niitä. Sellaista apinaa ei voi käsitellä kuin eläintä, sen kanssa on seurusteltava ihan samoin, kuin ihmisen kanssa. Kaikista sen omituisuuksista huolimatta sen olemuksessa ja käyttäytymisessä on niin paljon inhimillistä, että melkein unohtaa sen olevan eläimen".  

(Creative Commons – Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.)  

Tutkijat ovat löytäneet syyn, miksi simpanssien tavataan luonnossa tappavan toisia simpansseja. Maanantaina julkaistun tutkimuksen mukaan syynä on simpanssien halu kasvattaa omaa elinaluettaan. Tapetut lajitoverit ovat simpanssien naapureita. Kuulostaako jotenkin tutulta ihmisenkin käyttäytymiseltä? 

 Piirtävistä simpansseista tiedetään, että ne todellakin haluavat piirtää ja maalata. Ne ihan kerjäävät hoitajiltaan kyniä ja paperia. Uraauurtavan simpanssitutkijan Jane Goodallin mukaan moraaliselle eriarvoisuudelle ihmisten ja simpanssien välillä ei ole perusteita. Olisimmeko esteettiseltä luonteeltamme erilaisia? Se ei tunnu uskottavalta.

Simpanssien on mm. todettu ihailevan auringonlaskua. Niillä siten mitä ilmeisimmin on kyky kokea esteettistä nautintoa, ihan kuten meillä ihmisilläkin.
 

Laitoin näiden ystäväni kuvien lisäksi myöskin muita Tallinnan eläintarhan kuvia, joista positiivisenä yllätyksenä oli leijonan isompi häkki, vaikka se vieläkin on liian pienen tuntuinen näin isolle eläimelle. Samoin rakenteilla oleva jääkarhun tila tulee olemaan isompi, se onkin ollut tähän asti jopa säälittävän pieni.  Käärmeet olivat myös hienosti esillä, samoin elefantin alue oli ainakin minun mielestäni jopa komea. 

Kannattaa käydä lasten kanssa myöskin Tallinnan eläintarhassa ja kannattaa sen toimintaa ja rahoitusta, koska se aina tietää parempia oloja kaikille eläimille.  Netistä kannattaa myös katsoa aukioloajat, koska ennen se oli maanantaisin suljettu.

 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu