Terveisiä Turuust, Littoistenjärveltä ja Ruissalosta…kukkia, kukkia..

Tulipahan käytyä viehkossa, mutta varsin tuulisessa ja kylmässä Turuus:)  Menimme juuri parahiksi viime keskiviikkona muutamaksi yöksi Ruissaloon ja juuri silloin alkoivat nämä poikkeuksellisen kylmät ilmat, jolloin paikoin satoi kuulopuheiden mukaan jopa rakeitakin Vantaalla.  Turussa ei rakeita, eikä lunta näkynyt, mutta riittävän kylmää kuitenkin, jotta suomalainen kesä alkoi varsin räväkästi ainakin ilmojen puolesta.

Minulle Ruissalon Kasvitieteellinen puutarha oli ihana elämys. Harvoin olen edes nähnyt samalla kertaa näin montaa upeasti kukkivaa puuta ja vesikasvia lasitetussa rakennuksessa. Ulkona oli luonto muuten vehreydessään jo pitemmällä kuin meillä Espoossa. Ja jopa omena- ja kirsikkapuut olivat täydessä kukassa.  Valitettavasti ruusut ovat kukassa vasta heinäkuun alkupäivinä, jolloin pitäisi ottaa uusintakäynti Turkuun.

Kasvitieteellinen puutarha on osa Turun yliopiston biologian laitosta ja siellä on yli 5000 lajia käsittävä opetuskokoelma, joka on hieno näyteikkuna maapallon kasvimaailmaan.   Kokenutkin kasvinharrastaja hämmästyy lajirikkaasta sisäpuutarhasta ja varsinkin lämpimien maiden kasveista ja niiden uskomattomasta rehevyydestä. Olin aivan lumoutunut ja piti käydä siellä vielä uudestaankin heti seuraavana päivänä.

Ostin muuten sieltä muutamia tomaatintaimia ja muutaman muunkin perennantaimen, joiden nimiä en tohkeissani kirjoittanut edes ylös, joten yllätys odottaa sitten joskus loppukesällä. Toivottavasti.  Puutarha on Ruissalon puistotie 215, Turku, (puutarharuissalo@utu.fi)  

Aboa Vetus&Ars Nova, joka on kiitettävästi  avoinna viikon jokaisena päivänä ja parhaimmillaan esillä on kuusikin näyttelyä.  Aboa Venus on maan alta löydetty kaupunginosa, jossa on eletty satojen vuosien ajan. Arkeologinen perusnäyttely rakentaa mielenkiintoisen  kuvan keskiajan Turusta ja sen esinelöydöistä.  Omaa tietoa voi myös syventää leikkimällä,  pelaamalla, koskemalla ja tutkimalla erilaisilla pelikoneilla ym. Lasten lempipaikkoja, oletan? 

Nyt kevätkaudella  Ars Novassa on vaihtunvien nykytaiteilijoiden näyttelyitä. Kesän päänäyttelyssä Minän teatteri, esittäytyy kymmenen suomalaista valokuvataiteilijaa omakuvallisilla teoksilla.  www.aboavetusarsnova.fi 

Kotiinpäin lähtiessämme halusin vielä käydä tänä keväänä kuuluisaksi tulleella Littoistenjärvellä, josta Hesarikin  kirjoitti, että vesi on niin paljon kirkastunut, että värikin on kuin Välimerellä.  Siis sinne. Muutamien paikallisten asukkaiden neuvomina vihdoinkin löysimme sopivan vapaan hiekkarantakaistaleen, mutta kovasta tuulestako johtui, niin järven vesi näytti ihan samallta kuin meidän Sammatinkin järvi, jota ei ole kemikaaleilla koskaan puhdistettu:)  

Muistaakseni Hesarin jutussa kerrottiin, kuinka tuhansia roskakaloja kuoli "puhdistuksen" jälkeen ja vesi kirkastui niin, että  ainakin Hesarin kuvassa näkyi selvästi kaloja, ihan kuin  Kasvitieteellisen puutarhan lampea olisi katsonut.   Kauniiksi lopuksi kävimme vielä ihailemassa Raision upeaa vesitornia, joka on miehelleni aivan erityinen torni, koska se on hänen ensimmäinen laskemansa vesitorni…

Kaiken kaikkiaan, tuli mieleeni, että kyllä kotimaanmatkailukin vain  avartaa ja aina löytyy jotain uutta, mitä ei ole ennen tullut katsoneeksi tarkalla silmällä.

 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu