Sukitus putkiin, vai perinteinen remppa, joka kestää ja kestää…

Onko putkiremontti viihdettä, urheilua vai vapaa-aikaa?  Valitsin näistä vaihtoehdoista kuitenkin kulttuurin, koska puhdas ilma ja homeeton koti ovat lähinnä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää kulttuuria meille kaikille. Vai onko?

Nyt haluaisin kertoa meillä parhaillaan keskeneräisen, mutta vielä  käynnissä olevan putkiremontin vaikutelmia itse asukkaiden kannalta.  Valitsimme kolmen tarjouspyynnön välillä sen parhaan vaikutelman antaneen porvoolaisen putkifirman, jonka tietotaso ja hinta-laatusuhde vaikuttivat parhailta. Hintahaarukat olivakin käsittämättömän suuria, joten kannattaa huolellisesti vertailla tarjousten antajien selostuksia. Ovelle ilmestyviä tarjoajia kannattaa ensin vertailla, sillä kokemus naapureilla on osoittautunut huonoksi. Ylihintaa laskutetaan roimasti. Tarjouspyynnöt selkiyttävät tilanteen parhaiten.

Suomessa vesivahinkojen määrät ovat olleet kasvussa koko 2000-luvun, eikä loppua tälle kehitykselle ole ollut vieläkään näkyvissä.  Rikkoutunut putki aiheuttaa kymmenientuhansien vahingon ja talvella osuessaan vielä vaikeuttaa asumista omassa kodissaan.

Olen seurannut mielenkiinnolla työn edistymistä ja sen eri vaiheita.  Koneiden ja laitteiden määrät ovat ensimmäisinä herättäneet ihmetystäni, josta kuvissa on hyvät esimerkit. Parhaimmillaan meillä on ollut pyörimässä 4-5- miestä yhtä aikaa, mutta näyttää työkin hyvin edistyvän.  Teimme yhtä aikaa sopimukset kahden muun omakotitalon omistajien kanssa, koska meillä on yhteiset pääputket ja yhtä vanhat talot. 

Menetelmähän on sukituksessa se, että vanhan putken sisään asennetaan puhdistuksen ja kuvauksen  jälkeen  uusi, pehmeä, epoksilla kyllästetty putki, joka kuivuessaan kovettuu kivikovaksi  suojaksi, jolloin myöskin olemassa olevat reiät ja halkeamat korjaantuvat.

Sukituksen paras puoli onkin sen nopeus ja kustannustehokuus, koska vanhoja pintarakenteita ei tarvitse märkätiloissa purkaa.  Jokainenhan on kuullut näistä putkiremonteistä, jossa koko kylpyhuone rikotaan lattioita ja seiniä myöten. Onkin ihmeellistä, että talojen isännöitsijät suosivat edelleen kerros-ja rivitaloissa näitä vanhoja perinteisiä tapoja, joka kestää kauan ja tulee uskomattoman kalliiksi tähän sukitukseen verraten. Vanhanaikainen suhtautuminen perinteiseen hankalaan putkiremonttiin ihmetyttää aina, kun kuuntelen ihmisten valituksia kun he joutuvat kuukausitolkulla asumaan pois kotoaan.  

Sukitusten hintahaarukka omakotitaloissa liikkuu siinä 7000- ja 15 000 euron välillä. Meillä on nyt kolmen talon sukitukseen kulunut yhteensä  "sukkaa" noin 100-metriä ja remontti alkoi vasta  viime maanantaina. Aikaa menee kaikkiaan noin puolitoista-kaksi viikkoa, jonka aikana vesi tulee, mutta ei mene, joten viemärit ovat käyttökiellossa sen aikaa.  Näin lämpöiseen aikaan asiat sujuvat helpommin, kun ulkona terassilla on pesu-ym. paikat hoidettu ihan niin kuin ne yleensä ovat perinteisissä kesämökeissäkin. 

Oikeastaan ainoa todellinen haitta on vain aikaiset aamut, jolloin pojat alkavat kolistelunsa ja tälläinen aamutorkku ihminen joutuu nousemaan lähes auringon kanssa:) Pakko oppia menemään ennen klo 12 nukkumaan, jos aikoo jotenkin päivästä selvitä. 

Nämä "meidän pojat", jotka tässä pyörivät ovat myöskin varsin siistejä kavereita, kun laittavat kaikki heiltä tulevat roskat myöskin samantien jätesäkkeihin,  jota perheenemäntänä toki kovasti myös arvostan.  Asuminen sujuu ihan mukavasti edelleen ja päivä päivältä tottuu tähän kompressorien ääneen  aina vain paremmin.  

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu