Huhuu, onko tässä järkeä? Savukeitaan kirjoja tuhansittain polttouuniin.

Hetki sitten havahduin kiukun aaltoon taas kerran. Ai miksikö?  Luin Hesarista Savukeitaan pienkustantamon ahdingosta, kun he joutuvat tyhjentämään Turun satamassa olevan varastotilansa syyskuun loppuun mennessä.

Savukeitaan kustantajille  Erno Selänteelle ja Ville Hytöselle tuli kiire. Mihin  he laittavat  200 000 nimikettä uusia kirjoja?  Kaikki teokset eivät mahdu uuteen pienempään tilaan. Suurimpana uhkana onkin, että  varastoon jäävät kirjat pitää tuhota. 

Poistotarjouksella saatiin viikossa myytyä 20 000 kirjaa, joka lienee ennätys alallaan.  Asiakas sai valita kymmenen kirjaa sadan teoksen kokoelmasta 39 euon hintaan, ja kustantaja tarjosi vielä postikulutkin päälle. Se oli tappiollinen kulttuuriteko itse kustantajilta, josta voi vain nostaa herroille hattua.  Kunnioitukseni heille! 

"Tämä on enemmän kulttuurityötä kuin bisnestä".  Nuo teokset ovat  olleet mm. palkittujen runoilijoiden  Federicon Garcia Lorcan ja Wislawa Szymborskan tunnettuja teoksia.  Polttolaitos punnitsee poltettavat kirjat, ja lasku seuraa perässä".  

Tämä sinänsä ei ollut kiukkuni päällimmäinen syy, vaan se, että  kustantajat olisivat mielellään lahjoittaneet  kirjoja eri yhteisöille kuten esimerkiksi vankiloille, vanhainkodeille, sairaaloille  ja päiväkodeille. Ei kelvannut ottaa vastaan näin lyhyellä varoitusajalla! 

Olisiko pitänyt muutamille laatikollisille uusia kirjoja järjestää mahdollisesti toimikunta pohtimaan, että  mihin kirjat laitetaan, vai siirretäänkö asian käsittely seuraavaan kokoukseen? 

Olisivat vaikka tilan puutteessa myyneet kirjat seuraavilla kirpputori- tai joulumarkkinoilla koko yhteisönsä  hyväksi.  Jähmeää ja mielikuvituksetonta toimintaa, jota ei voi kuin näin sivusta ihmetellä.

Onneksi sentään Turun lukioille  kelpasi 20 000 nimikettä sisältävä lahjoitus. 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu