"Suomalaiset Taruolennot" Eero Ojanen/ Sirkku Linnea

Kirja kertoo suomalaisten kansantarinoiden maailmasta, vanhojen runojen, loitsujen ja satujen ihmeellisestä maailmasta.  Eri olentojen avulla ovat muinaiset suomalaiset selittäneet maailman syntyä ja sen eri ilmiöitä, joihin tarvittiin erilaisia suojelijoita ja haltioita. Tarinat elivät koko ajan ja niiden tulkinnat ovat aikojen kuluessa muuttuneet. Tarinat ovat osa meidän suomalaisten historiaa. 

Kirjoittajana on Eero Ojanen, filosofi ja tietokirjailija.  Hän on kirjoittanut useita kirjoja. Ojanen on kirjoittanut paljon uskonnollisista kysymyksistä, joka etsii aiheensa ihmisyydestä ja todellisuuden perusaiheista. Hän painottaa ihmisen  olemuspuolien moninaisuutta sekä ihmisen ja luonnon muodostamaa kokonaisuutta.

Muutamia hänen kirjoittamiaan kirjoja mainitakseni useiden muiden kymmenien teosten joukosta: "Mitä Aristoteles on minulle opettanut" ja "Järjen valossa: Elämänviisautta filosofiasta".

Tätä taustaa vastaan voi hyvin ymmärtää myös hänen kiinnostuksensa vanhojen tarujen ja loitsujen maailmaa, josta todisteena on vaikuttava sarja kirjoja, joista useat ovat jo loppuunmyytyjä.  Niihin kuuluu mm. "Peikot, Keijut ja Haltijat – Suomalainen metsänväki", "Suomen kansan Tonttu-Aarre",  ja Suuri suomalainen kummituskirja".  Vuonna 2009 Eero Ojanen  myös palkittiin Suomen Tietokirjailija ry:n Tietokirjalijapalkinnolla.

Joten mitäpä tässä muuta voi sanoa, kuin että  meidän kaikkien Uuden Suomen blogistien ja erityisesti vapaavuorolaisten keskuudessa hyvin tunnettu kuvittajamme Sirkku Linnea on nytkin hyvässä seurassa Eero Ojasen kirjaan hienon kuvituksen tehneenä taiteilijana. 

Sirkku Linnea on tehnyt kuvituksia mm. lastenkirjoihin, biologian oppimateriaaleihin, Pikku Kakkosen lastenohjelmiin ja Paletin postikortteihin.  Sirkku Linnea on valmistunut graafiseksi suunnittelijaksi Lahden muotoiluinstituutista. 

Erityisesti Sirkku Linnean horoskooppiaiheiset noita-ja keijusarjat ovat olleet todella suosittuja niin nuorten, kuin aikuistenkin  syntymäpäiväkortteina.  Harmi vain, että niitä on ollut vaikea löytää kirjakaupoista, joten Paletin olisi syytä nopeuttaa uusien korttien painotöitä. 

Itse vertaisin Sirkku Linnean kevyttä, ilmavaa,  mielikuvitus- ja sisältörikasta kynänjälkeä lähinnä  suuresti rakastamaani Rudolf Koivuun (1890-1946)  Koivu oli lapsuuteni satujen lumoava kuvittaja, joista monet hienot kuvat ovat piirtyneet mieleeni ikiajoiksi. 

Rudolf Koivun kuvittamat  puolitoistasataa postikorttia  ovat olleet suosittuja jo lähes kohta sata vuotta, ja niistä on otettu jatkuvasti uusintapainoja  samoin kuin hänen muistakin kuvitustöistään. Aiheina oli prinssien ja prinsessojen lisäksi keijut, peikot, noidat ja velhot  Hän teki tuhansia kuvia eri kustantajille, joita käytettiin kirjoissa, lehdissä ja jo edelläkin mainituissa postikorteissa.  

Eli mitä tahdon tällä sanoa?  Sirkku Linnealla on vielä suuri tulevaisuus kuvittajana edessään ja isot saappaat vielä nurkan takana odottamassa – Rudolf Koivun saappaisiin ei Sirkulla  ole enää niin pitkä matka… 

 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu