Lapin taikaa Tapiolan EMMassa. Outi Pieskin näyttely 6.1.asti.

Emma on saanut kunnian olla vuoden museo 2018.  Kiinnostavia vierailuja, niin kotimaista, kuin myös kansainvälistä modernismia, nykytaidetta ja desingnia. EMMan näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat. Upea Tapio Wirkkala ja Rut Bryk Säätiön kokoelmat hurmaavat aina . Myöskin muut Saastamoisen säätiön kokoelmat vaihtuvine näyttelyineen kannattaa aina katsoa ja metro tuo kätevästi melkein perille asti Tapiolan Ahertajantie viiteen.

Syyskauden avaa kuvataiteilija Outi Pieskin (s.1973)  Näyttelyn nimi on  "Cuolmmadit", joka on pohjoissaamea ja tarkoittaa suomeksi "solmia useita solmuja".  Saamenkäsityöt ovat kauniita ja värikkäitä,  pitkät hapsut kuuluvat saamelaisnaisten pukuun ihan olennaisesti. Pieski teki suurimman työnsä kahdentoista perinnekäsityöläisen kanssa. Työ, jonka olen kuvannut viimeisessä kuvassani.   "Kokoontumisen" uusi versio Lontoon näyttelyn jälkeen ja on  hänen suurin työnsä EMMassa. Se  jääkin helposti mieleen upean värikkäistä hapsuistaan.  Silkkaa Lapin lumoavaa taikaa.

Näyttely on osa Suomen Taideakatemian palkintoa. 25000 euroa ja näyttely myönnetään joka toinen vuosi tekijälle, joka ei taiteilijana ole enää juniori eikä vielä liian vanha veteraanikaan.  Minustakin ihan oikea ja tarkoituksenmukainen ikäryhmä.  Näyttelyssä nähdään taiteilijan maalauksia ja valokuvia. 

Saamelaisten historiaa ja kulttuurihistoriaa ei ole ollut kovin kauaa saatavilla heidän omalla kielellään kirjoitettuna. Perimätieto siirtyy lähinnä yhä suullisesti ja käsitöissä.  Taannoin meillä Suomessa  oli pienoinen kulttuurikiistakin, ettei heidän perinnetöitään saisi pitää muut kuin itse lappilaiset, vai käsitinkö jotain ihan väärin? 

Ilolla olen myöskin usein iltaisin  kuunnellut tv:stä saamelaisten uutisia heidän omalla kielellään ja suomeksi tekstitettynä. Se antaa meille tänne eteläänkin tuulahduksen tietoa heidän elämästään ja ongelmistaan, joista ihan liian vähän yleisesti edes tiedetäänkään.

Ensi kesänä Outi Pieski edustaa Suomea Venetsian biennaalissa osana Miracle Workers Collective –   taiteilijaryhmää.  Suomen paviljonkiin tulee hänen tilateoksensa, jonka lähettyville ryhmä valmistaa monenlaista muutakin ohjelmaa.  Uskoisin siitä tulevan varsin kiinnostavan ja omaperäisen näyttelyn, josta ei ainakaan värejä ja kauneutta tule puuttumaan. 

 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu