Naisten monet kasvot. Kenen säännöillä mennään?

 

"Turhamaisuus on niin juurtunut ihmissydämeen, että kuormarenki, kokki ja kantaja kerskailevat ja tahtovat saada ihailijoita, jopa filosofitkin niitä tahtovat",  Blaice Pascal 1623 – 1662.  (Kirjasta,  "Mietteitä") 

Nyt en lähdekään avaamaan tätä juttua niin kaukaa, vaan tyydyn viimeaikaisiin lehtikirjoituksiin, joista viimeisin oli Helsingin Sanomissa 20.10.2018.  Siinä juontaja, kirjailija Pääskysaari pohtii, miten jokainen nainen puunataan ennen tv-lähetystä  kahdesta kolmeen tuntiin, jutta naiset kelpaavat televisioon.  Onko oikein, että naiset pitää rakentaa ensin kauniimmiksi, jotta he kelpaavat katsojille, kysyy hän? 

Hyvä kysymys sinänsä ja itsekin jäin ihmettelemään, että miten yksiä kasvoja voikin puunata niin kauan?  Itse olen meikannut itseäni nuoresta pitäen ja aikaa kuluu juhlameikkiinkin korkeintaan 15 -minuuttia.  Kiireessä kyllä sujuu nopeamminkin, kun harjoitusta on ollut jo tosin melkein 50 vuotta:)  Pääskysaari itse on vasta 42, nuori ja kaunis nainen ilman meikkiäkin, vaikka kun näin hänet ensi kerran MTV:n ohjelmassa "Pitääkö olla huolissaan" puhtain meikittömin kasvoin, niin mielessäni nostin hänelle hattua.  Se on harvinainen teko tässä pinnallisessa maailmassa, jossa huoliteltua ja  hyvin meikattua ulkonäköä arvostetaan enemmän kuin olisi edes kohtuullista.

Siis mitä? Onko se rohkeutta, josta täytyy antaa lisäpisteitä juuri naisille?   Onko se isokin asia, että juontaja on ilman meikkiä tv-ohjelmassa ja  sitä kysyy itse Pääskysaarikin.  Nyt  hän istuu maskeeraajan tuolissa vain yhtä kauan kuin ohjelman miehetkin. Meikkiä laitetaan vain sen verran, ettei iho pahasti kiillä, eikä kasvot liikaa punoita. Aikaa kuluu vain tuon 15 minuuttia, joten Pääskysaari säästää siinä pari tuntia  aikaa itselleen, jonka hän käyttää liikuntaan, nukkumiseen – ja ennen kaikkea ohjelman käsikirjoittamiseen. 

Kuulema tunnetussa Vauva.fi:ssä aloitettiin heti keskusteluketju, että pitäisikö Pääskysaaresta olla nyt huolissaan.  Hän on myöskin itse sitä  pohtinut, että mitä jää jäljelle, kun maski on riisuttu, ja jäljellä on vain ammattitaito. Ammattitaito, joka hänellä on minun mielestäni todella vankka, ja erityisesti ihmisten haastatteluissa hänestä huokuu hyvin vahvasti tuo ns. sydämensivistys ja empaattisuus. Kauneutta pintaa syvemmältä.

"Lopetetaan ulkonäön kommetointi. Lopetetaan se kokonaan". Se on Pääskysaaren radikaali ehdotus. Hänen mielestään kenenkään ulkonäköä ei tarvitsisi edes kehua. Jos ulkonäöstä ei puhuttaisi yhtikäs mitään, ihmisten muut puolet saisivat enemmän huomiota".  Pitänee paikkansa, mutta luulen, ettei kaikkien omanarvontunto ja itseluottamus sitä kestäisi? Kauneus on niin juurtunut syvälle monien ihmisten itsetuntoon, että siitä on vaikea luopua?

Mitä jäisi jäljelle, jos muita hyviä ominaisuuksia ei koe itsellään olevankaan. Onhan usein todettu, että kauniilla ihmisillä on aina hauskempaa kuin muilla ja blondeilla erityisesti:)  Tosin nyt näyttää olevan jopa muotia mm. Instagramissa, että tunnetutkin näyttelijät ja muut julkkikset ovat julkaisseet kuviaan meikittöminä.  Kyse onkin lähinnä valinnanvapaudesta ja oikeudesta näyttää itsensä enemmän luonnollisena, kuin mitä muoti ja ympäristö vaativat – tai mitä itse vaatii itseltään. " Voi valita, minkä version itsestään haluaa kulloinkin näyttää", toteaa Pääskysaari.  

Tämän HS:n artikkelin jälkeen huomasin myöskin vanhassa Kuvalehdessä pitkän jutun  kauan julkisuudessa olleesta seurapiirijulkkis  Tiina Jylhästä, joka ensimmäisessä otsikossa jo huomauttaa, että hän on tehnyt kaksikymmentä vuotta töitä näyttääkseen hyvältä.  "Kaikki alkoi rinnoista 1990 -luvun taitteessa, kun hän oli 32-vuotias.  Jylhä halusi silikonit, mutta koska ne maksoivat 50 000 markkaa, niin hän tuttavansa kehoituksesta meni Viroon, jossa halpa kirurgi  maksoi vain 15 000 markkaa.  Se oli silloin uutinen Seiskassa ja monet naiset ovat seuranneet hänen jälkiään sen jälkee suoraan Viroon.  Siitä tuliki sitten Jylhälle ammatti, kun hän konsultoi asiakkaita Suomesta. 

Bisnes menestyi ja Jylhä antoi kasvonsa  kauneusleikkausten  markkinointiin: Kohotusleikkaus polviin ja    silmäluomiin. Täytettä huuliin, mesolankoja kasvoihin, laminaattia hampaisiin. " Ulkonäkö on pääomaa" sanoo Jylhä.  "Kauneus on naiselle  valttikortti, jota hän voi ja saakin käyttää päämääriensä saavuttamiseen".

Mikä on kaunista? Kirurgia kirjoittaa siitä uutta lukua, muuttaa käsityksiä. "Nainen, joka eilen näytti pornotähdeltä, on tänään ihannenaiseuden perikuva", kirjoittaa tutkija Taina Kinnunen.  Tunnettu feministi, australialainen Germaine Greer taas kuvasi leikattuja naisia  näin:

"Henkisesti kehittymättömiä".  / "Mielikuvitukseltaan köyhiä itsepetoksen uhreja. / "Nuoruuden kammottavia ulkokuoria, jotka eivät ole suostuneet kasvamaan aikuiseksi".  

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että liian moni nainen ei koe itseään hyvänä sellaisena kuin on ja siksi myöskin monet eivät kerro leikkauksisataan kenellekään. Pelättiin moralisointia ja tunnettiin syyllisyyttä. Kinnusen tutkimuksessa selvisi, että heitä on joka neljäs.  Viidennes toimenpiteistä epäonnistui: potilas ei ollut tyytyväinen lopputulokseen, mutta suurin osa oli.  Peilikuva vastasi sisäisesti koettua ikää – tai naisihannetta, Kinnunen totesi.

Yhdeksän kymmenestä potilaasta on naisia ja keski-ikä on 45 vuotta. Näin puusta katsoen se tuntuu kovin varhaiselta iältä, mutta ehkä omat ja ympäristön paineet ja työtehtävät vaativat virkeämpää ja nuorekkaampaa ulkonäköä.  Enemmän vielä olisin kyllä huolestunut näistä vielä ihan nuorista naisista, jotka alkavat leikkaus – ja täyteainekäytön jo heti täysi-ikäiseksi tultuaan.  Ei enää riitä kasvojen ja rintojen leikkaukset, vaan jopa pakaroihinkin pitää laittaa ihon sisälle lisäfylliä, joka estää normaalin istumisenkin moniksi viikoiksi. Voi aikoja ja tapoja, mutta ehkä tämä ja tuo tatuointihulluuskin on ohimenevää ja palataan normaalimpiin keinoihin?  

 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu