Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselle kehut ja ruusut!

Ei tässä ole tarkoitus kertoa omaa sairaskertomustani eiliseltä päivältä, vaan tämä on pikainen kertaus omakohtaisesta kokemuksesta, miten hienosti meillä ensihoito toimii!  Siinä ambulanssikyydissä maatessani ja kuunnellessa pillien soivan, niin tunsin kiitollisuutta ja suurta turvallisuudentunnetta kuinka asunkin näin korkeatasoisessa maassa, jossa pienikin ihminen saa näin  hyvää hoitoa.  

Pelastuslaitoksemme kirjatut arvot:

"Jokainen ihminen on arvokas, ainutkertainen ja ainutlaatuinen.  Jokaisella ihmisellä on oikeus arvokkaaseen kohteluun tilanteessa, jossa hänen omat voimavaransa eivät riitä pitämään huolta omista oikeuksistaan.

Jokaisella on oikeus osallistua omaa hoitoa koskevaan päätöksentekoon.

Velvollisuuteme on aina suojella potilaan etua ja oikeutta hyvään kohteluun.

HUS-tietoa." 

Ensihoitotyötä tekevien ammattilaisten arvostus on minusta jätetty aivan liian vähälle huomiolle kaikessa yhteiskunnallisessa keskustelussa ja yleensä julkisuudessa.  Koin tämän hyvin omakohtaisesti, kun sain varhain aamulla jonkinlaisen sydäninfraktin, heti kun olin jo aamutoimet suorittanut, yllättäen ja nopeasti.

Minulla on ennenkin ollut toistuvia rytmihäiriöitä, joihin on jo ennestään lääkkeet, mutta nyt tiesin heti, että tämä on vakavampi juttu. Kova rintakipu, voimakas  pahoinvointi, täydellinen voimattomuus, näön sumeneminen ja kylmähikisyys, jota kutsun itse "tuskanhieksi", riittivät ambulanssin kutsumiseen ensimmäistä kertaa meidän perheen elämässä.  Verenpainemittarini ei näyttänyt kuin tyhjää ja ei se kai ihme ollut kun arvot heittelivät voimakkaasti ylhäältä alas. Kasvoni olivat kuulemma väriltään  harmaat, jota en tosin itse nähnyt.  

Sain nopeasti nesteytyksen kahdella " tippa-vesipussilla", jotka kiinnitettiin ensin pois otetun tauluni nauloihin. Kipuun sain kaksi kertaa morfiinia, jotka helpottivatkin  huomattavasti kipujani. Sen jälkeen voinkin jo paremmin seurata Annikan nopeaa ja tehokasta toimintaa –  ihaillen hänen rauhallista ja rauhoittavaa käytöstään.  Erkki kävi sillä aikaa läpi vanhoja lääkkeitäni ja oli myös  koko ajan yhteydessä sairaalaan.  Kuulin kuin sumun läpi mihin minua ollaan viemässä, joko Meilahteen tai Jorviin. Vietiin Jorviin, koska tilanne näytti sydänfilmin osalta joka hetki vain paremmalta – näin ainakin ymmärsin? 

Tietotekniikkaa käytetään laajasti terveydenhuollossa ja se on myös yhä vahvemmin tullut osaksi ensihoitajan työtä. Viestintä ja potilaan hoitotietojen  raportoinnit ovat tärkeä osa ensihoitajan ja saraalan välillä, joten saadaan katkeamaton tiedonkulku jo etukäteen. Upeaa.  Ensihoitopalvelussa pyritään kehitykseen jossa potilas pystytään hoitamaan kuntoon mahdollisimman usein jo hälytyskohteessa kotona. Muistan lukeneeni, että vain noin  46 prosenttia potilaista lähetetään eteenpäin sairaalaan? 

Minun kohdallani, ymmärrykseni mukaan pyydettiin vielä   koko tätä  ensiapuryhmää johtavalta mieheltä ohjeita, koska hän tuli vielä jälkikäteen tarkistamaan tilannetta.  Hänen nimeään en tiedä, mutta jos potilas ei siihen mennessä ole rauhoittunut hoidon tasosta, niin vimmeistään ainakin  silloin.  Ystävällinen, huumorintajuinen ja rento tapa kohdata potilas oli merkittävä jo siinä, että muistan hänen yrittäneen saada minut avamaan suljetut  silmäni, vaikka maanittelemalla kun en millään olisi sitä jaksanut tehdä. Kannatti jaksaa:) 

Kuljetus ei edes järjestynyt normaaliin tapaan, vaan jopa hälytettiin palokunnan riuskat miehetkin paikalle ja minut saatiin paareille ruumispussissa kantaen.  Pitäisi kyllä laihduttaa, ettei pojilla olisi näin raskasta taakkaa jatkossa.  Meillä on oviaukko niin kapea liian ison kaapin takia, ettei ovi auennut riittävästi paarien kääntymiseen. Sekin pitäisi hoitaa kuntoon vastaisen varalle. 

Voin vain kuvitella palomiesten vaativaa ja raskasta työtä, kun he joutuvat palopaikoilla kantamaan kerrostalon ylimmistäkin kerroksista potilaita hoitoon, jolloin ei edes hissiä voi käyttää. Nostan kyllä hattuani myös koko ammattikunnalle!

Nopea ensihoito ja potilaan  pääsy sairaalaan voi estää monien  lisävaurioiden synnyn sydämessä ja jo tapahtuneetkin vauriotkin voivat suuremmalla todennäköisyydellä palautua ainakin osittain kuntoon. Siis antakaamme suurempi arvo näille ammattilaisille, joiden käsissä aika moni meistä joka tapauksessa jossain elämänsä vaiheessa todennäköisesti joutuu ja jopa he pelastavat meidän henkemme asiantuntevin hoitotoimenpitein. Minä olen suuresti kiitollinen heille kaikille nopeasta avusta, joka todennäköisesti auttoi minut nyt jo kotiin ja julkaisemaan tämänkin valokuvan koko tiimistä.  Nyt olen vain väsynyt ja vähän heikkokin, mutta iloisella päällä  kun saan olla kotona. 

Pyysin miestäni ottamaan meistä  kuvan, vaikka se varmaankin tuossa tilanteessa herättää lähinnä hilpeyttä tai ihmetystä, mutta pitää ajatella viimeisinäkin hetkinäänkin blogiani,  jotta siihen tulee mahdollisimman todenmukainen kuvitus:) 

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu