Elias Lönnrot`s homeland. Tähti valokuvakirjojen joukossa.

Taidekuvaaja Franco Figarin uusin kirja

Hi Franco! Today I received your photo book of Valkjärvi. The book is fantastic and the photos are magical. Thank you.  I have always said that photographers  see beaty even in places which don´t seem that beautiful in real life to other people. That is a great skill. 

Franco Figarilla ei ollutkaan enää voimassa olevaa fb- sivua, joten kirjoitin hänelle kiitokset tähän ja lähetän ne hänelle sähköpostilla eteenpäin.  Samalla hän näkee, mitkä kuvat otin tähän mukaan kirjasta ja myöskin muutaman oman kuvani, joten erot taidekuvaajan ja harrastelijan välillä vielä korostuvat selvästi. Kuvasin nuo kolme kuvaa suoraan hänen kirjastaan, joten värit ja laatu eivät läheskään vastaa kirjan kuvia.

Franco Figar on milanolainen taidekuvaaja ja italialaisen  La Rivista del Trekking-trekkauslehden päätoimittaja. Figar viettää kesiään itsekin Valkjärven rannalla ja on ollut vuosikymmenet kiinnostunut luonnosta ja samoillut ympäri maailmaa, niin Grönlannissa, Huippuvuorilla kuin Alaskassakin. 

Aikoinaan hän saapui Suomeen  jo nelisenkymmentä vuotta sitten ja ehkä ei myöskään vähiten suomalaisen vaimonsa takia. Hänen edellinen valokuvakirjansa Finland, Land of Lights (2017) esitteli maisemia Kolilta, Kannaksen Valkjärveltä, Riisitunturilta, Oulankajoelta, Menesjärveltä , Ivalojoelta ja Turun saaristosta. 

Lönnrotin syntymäkoti oli juuri Paikkarin torppa Sammatin Valkjärven  luoteisrannalla.  Valkjärvessä on yksi isohko asumaton saari, joka näkyy usein Francon kuvissa. Milloin utuisena sumun peittämänä,  sadunomaisena kuvana, tai sitten auringonlaskun värittämänä salaperäisenä vihreänä saarena.  Pääosin kirja on kunnianosoitus Eliakselle, mutta myöskin Valkjärven  suurenmoiselle kauneudelle ja suomalaisen identiteetin herkälle ja  heräävälle kansallistunteelle. 

Niin kauan kuin minä muistan, on kuikka-pariskunta vieraillut joka kesä meidän mökkimme vesialueella, ja kuten tiedetään, niin kuikat valitsevat mieluiten asuinsijoikseen hiljaisen ja rauhallisen erämaajärven perheensä perustamiseen. 

Eihän Valkjärvi ole vailla kesäasutusta, mutta suojeluyhdistyksemme on pitänyt huolen, että moottoriveneitä ei käytetä ja muutenkin pidetään jokainen omalta osaltamme huolen järvemme puhtauden säilymisestä.  Tarkat järven säännöt pitävät toivottavasti huolen siitä, että me tämäkin polvi voimme jättää rakkaan järvemme yhtä hyvänä jälkipolvillemme, kuin mitä se nytkin on.  Vesi on kirkasta ja kalat viihtyvät, ihan kuin ihmisetkin.

Kuitenkin minusta tuntuu ja varmaankin meistä monesta muustakin kesäasukkaasta, että täällä leijuu edelleen Elias Lönnrotin henki ja siksi on myöskin hieno asia, että nämä kauniit satumaiset näkymät on kerätty samoihin kansiin upeina kuvina. Kuten tuolla alussa kiitoksessani Francolle mainitsin, niin  taidekuvaaja ja myöskin usein harrastelija näkee kauneutta sielläkin, missä muut eivät sitä edes huomaa. Jopa ruman kauniista kohteestakin  voi nähdä paljon enemmän ja syvempääkin kauneutta, kuin mitä on edes  oikeasti kauniissa maisemassa.  

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu